Waarom Peterselie zo gezond is

Vital By Nature
Ga naar de inhoud

Waarom Peterselie zo gezond is

Vital By Nature
Gepubliceerd in gezonde producten · 18 september 2023
Tags: peterselie
1.Sterke botten
Als vegan en vrouw van een bepaalde leeftijd (in de pre/peri menopauze) zijn sterke botten ineens een thema. Misschien dat peterselie daarom steeds vaker in mijn boodschappenmandje belandt. De grote hoeveelheid vitamine K zorgt er namelijk voor dat calcium makkelijker opgenomen wordt. Daarnaast helpt het met het aanmaken van eiwitten in je botten en kan het helpen bij het voorkomen van osteoporose en/of botbreuken. Slechts 30 gram peterselie is al genoeg om de ADH aan vitamine K binnen te krijgen.
2.Een boost voor je immuunsysteem
Meestal grijpen we naar sinaasappels en kiwi’s als we wat extra vitamine C willen hebben en hoewel deze inderdaad rijk zijn aan vitamine C zit er in peterselie meer dan in bijvoorbeeld Kiwi. Vitamine C zorgt ervoor dat het immuunsysteem een boost krijgt en virussen worden afgeremd. Het zorgt er ook voor dat ijzer beter wordt opgenomen en is goed voor de vorming en het herstel van bindweefsel. Andere vitamine C-boosters zijn: paprika, zwarte bessen, spruitjes, boerenkool, kiwi, aardbeien, peulen, rode kool, olijven, spinazie en waterkers (bron: a healthy life)
3. Rijk aan ijzer
Net als alle (donker)groene bladgroente is ook peterselie rijk aan ijzer. De vitamine C zorgt ervoor dat het ijzer ook nog eens makkelijker wordt opgenomen (let op: thee en koffie zorgt er juist weer voor dat ijzer minder makkelijk wordt opgenomen, dus zorg dat er 2 uur tussen zit). IJzerrijk eten kan helpen tegen vermoeidheid.
4. Vochtafdrijvend en tegen nierstenen
Peterselie heeft (net als Kamille) een licht vochtafdrijvend effect en stimuleert het lijf om afvalstoffen af te voeren. Peterseliethee kan in combinatie met (ongezoete) cranberry sap helpen bij urinewegproblemen. Het schijnt ook tegen nierstenen te helpen, heb ik uit eerste hand. Hiervoor werkt peterseliethee het beste: schenk kokend water over een paar verse takken (met blaadjes), laat het 5 minuten intrekken en zeef het daarna zodat je alleen de thee overhoudt. Je kan natuurlijk ook kant-en-klare thee kopen als je dat makkelijker vindt.   
5. Sterk haar
Over peterseliethee gesproken: dit oerkruid schijnt ook goed te werken om je haar te verstevigen. Neem hiervoor een hele bos peterselie, giet hier een liter kokend water over, laat het een kwartier intrekken (en afkoelen), was je haar en spoel het na met dit speciaal gebrouwen water. Ik heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd, maar als jij hier wel ervaring mee hebt, deel dan vooral je ervaringen door hieronder een reactie achter te laten.
6. Een frisse adem
Dit is echt een tip uit grootmoeders tijd, maar het kauwen op peterselie helpt echt om een frisse adem te krijgen. Er zit namelijk chlorofyl in en dat heeft een antibacteriële werking. Natuurlijk moet je ook gewoon je tanden blijven poetsen, maar even wat peterselie kauwen helpt tegen de slechte bacteriën in je mond (die zorgen voor een vervelende smaak en/of ruikende adem). Peterselie heeft trouwens ook de eigenschap om de geur van knoflook te neutraliseren, goed om te weten.
7.Ontstekingsremmend en tegen geheugenverlies
Peterselie bevat ook ontstekingsremmende eigenschappen. Er is zelfs een studie die laat zien dat een dieet met veel luteoline (een antioxidant die in peterselie zit) leeftijd gerelateerde ontstekingen in de hersenen tegenging en dat dezelfde stof het geheugen verbeterde. Althans bij oude muizen, dus of dat 1 op 1 ook zo bij mensen werkt is dan natuurlijk maar weer de vraag. Luteoline schijnt ook te helpen bij het tegengaan van andere ontstekingen in het lijf.
Bonus: het helpt bij afvallen
Peterselie werkt niet alleen vochtafdrijvend (wat fijn is als je veel vocht vasthoudt), maar schijnt ook de bloedsuikerspiegel te verlagen (wat helpt tegen diabetes) en te helpen bij het verbranden van koolhydraten. Bovendien zou het zuiveren van de nieren (waar peterselie bij helpt) voor een platte buik zorgen. Zelf ben ik niet zo bezig met afvallen en wil ik gewoon vooral gezond eten en me fit voelen, maar dit zelf gebrouwen drankje schijnt wonderen te doen als je wel wilt afvallen:
  • 100 gram verse peterselie
  • 2 komkommers
  • het sap van 1 uitgeperste citroen
  • 2 eetlepels verse gember
  • 3 el Aloë Vera sap
  • 1 glas water
Pureer het geheel en drink dit drankje ’s ochtends bij het ontbijt en een half uurtje voor het slapengaan, is het advies. Als iemand hier ervaring mee heeft, horen we graag wat je ervaringen zijn. Je kan hieronder een reactie achterlaten.Er zijn nog geen beoordelingen.
0
0
0
0
0
Over ons
Wij selecteren met zorg mooie en gezonde producten
EXTRAS

Over ons
Shop

OPENINGS TIJDEN

U kunt bij ons 24/7  bestellingen plaatsen
Wij proberen uw bestelling z.s.m. te versturen
Vital By Nature
Terug naar de inhoud